Westminster Chapel

City of Westminster, London

Client: Westminster Chapel

Architect: Scott Whitby Studio

Planning Resolution have secured planning and listed building consent in 2019 for an extensive and sensitive refurbishment and reconfiguration of the Grade II listed building, including infill extension, new floors and disabled ramped access.

The scheme will enhance and support future worship and congregational activities of Westminster Chapel, through considered ‘adaptive’ development, refurbishment and enhancement of the existing building.

The Chapel historically has had many minor interventions and changes to its building fabric since its completion in 1864, however this development has always been piecemeal, and there has never been a plan that assesses collectively all the issues and opportunities across the site – that’s is until now.

In summary, the scheme will deliver:

  • Improved legibility of heritage assets
  • Improved civic presence and visibility on Buckingham Gate
  • Improved accessibility throughout the Chapel Buildings
  • A new community space at the front of the Chapel
  • Improved crèche and foodbank facilities
  • A new cloister and courtyard garden
  • New Sunday School Rooms
  • Increased and improved WC facilities
  • Retention of the building in use as Westminster Chapel
These proposals approach the site holistically and aim to address all the issues together, to enhance and support future worship and congregational activities of Westminster Chapel. Improved access for all throughout the entire site is at the heart of the scheme.

The scheme involved working closely with Heritage Advisors.

Gallery

Planning Resolution have secured planning and listed building consent in 2019 for an extensive and sensitive refurbishment and reconfiguration of the Grade II listed building

Related Projects